Sağlık

Antalya’da Afrika sineği tarafından ısırılan adamın yüzünde yaralar oluştu

Zonguldak’ta yaşayan 48 yaşındaki Murat Terzi, çalışmak için gittiği Antalya’da akıl almaz bir hastalığa yakalandı.

Bir turizm şirketinde şoför olarak çalışmak için Antalya’ya giden Murat Terzi, 7 ay önce Afrika sineği tarafından ısırıldı.

Terzi’de sivrisinek ısırığından bir ay sonra halsizlik, yürüme güçlüğü ve idrar kaçırma gibi şikayetler görülmeye başlandı.

Derisinin çeşitli yerlerinde yaralar bulunan Murat Terzi’ye testler uygulanmasına rağmen teşhis konulamadı.

2 aylık tedavi

2 ay sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ne başvuran Terzi, hastaneye kaldırılarak 2 ay tedavi gördü.

vücudunda leke var

Leishmaniasis teşhisi konulan Terzi’nin vücudundaki yaralar iyileşirken yüzünde ve kollarında yaralar kaldı.

“1 yıllık raporum var”

Çalışmak için Antalya’ya gittiğini söyleyen Murat Terzi, şu ifadeleri kullandı:

Antalya’da bir Afrika sivrisineği beni ısırdı. Bu bir ay sonra oluşmaya başladı. Halsizlik, yürüyememe ve idrar kaçırma gibi belirtiler mevcuttu. Hastanelere çoğunlukla yüzümdeki yaralar nedeniyle gittim.

İstanbul Tıp Fakültesi enfeksiyon ünitesinde 2 ay yattım. Burada kendisine leishmaniasis teşhisi kondu. Kaşığı ağzıma alıp yiyemedim. Kıyafetlerimi değiştiremedim. 2 ay tedavi gördüm. Daha 1 yıllık raporum var.

1 yıl tedavi olacağım. Bulaşıcı bir hastalık değildir ama vücutta çok büyük enfeksiyon yapar. Yüzümdeki izler 1 ay sonra çıkmaya başladı. Düzgün bir şekilde dağıldı, sol tarafımda güzel bir hasar oluştu.

“Bağışıklık sistemimi kontrol etmeye gidiyorum”

Hastalık nedeniyle çalışamadığını belirten Terzi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sağlık yeterli ama çalışma hayatım bitti. Çünkü gücüm yok. Bağışıklık sistemimi kontrollere gidiyorum, istediğim seviyelere geldi ama gücüm yok. Vücudum güç üretemez.

“Hayati bir soruna yol açmaz”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rafet Koca, leishmaniasis parazitinin sinekler tarafından taşındığını ve sineğin parazitle bulaştığı her noktada yaralar oluşabileceğini belirterek,

Bu paraziti genellikle kemirgenlerden ve köpeklerden alır, daha sonra geceleri kan emmek için insanları sokarak deriyi enfekte eder.

Bu parazit birdenbire ortaya çıkmaz, bu paraziti bataklık alanlarda, septik tanklarda ve ıslak yerlerde çok görürüz. Köpeklerden sivrisineklere ve onların ısırıkları yoluyla size bulaşır.

O sinek köpeği önce ısırır, sonra gece siz uyurken çıplak bölgelerinizi ısırır ve onu enfekte eder. Hastalık hızlı bir şekilde ortaya çıkmaz, 2 ila 8 ay sürebilir. Isırılan yerden küçük bir sivilce çıkar ve nohut büyüklüğünde şişer. 6 ay sonra ülsere hale gelir.

Hiçbir ağrı hastada kaşıntıya neden olmaz. Bu nedenle hasta bunu pek önemsemez. Daha sonra 1 yıl içerisinde çökük bir iz bırakarak düzelir. Bu 1 yıldan dolayı bu hastalığa ‘halka çıbanı, şark çıbanı, Halep çıbanı’ denir.

Ülkemizde daha çok güneydoğu, Antalya, Mersin, Adana ve Antakya olmak üzere çok yaygın bir hastalıktır ancak hayati tehlike oluşturmaz. İyileştikçe iz bırakır.

sarioglanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu